Bükki Barlangok JTBükki barlangok jelvényszerző túramozgalom
A Bükk-hegységben tett kirándulásaink különleges, izgalmas látnivalói a barlangok. Több százat találhatunk belőlük szerte a Bükk mészkővonulatainak turistaútjai mentén. Ugyan ki ne gondolt volna még arra, hogy milyen jó lenne ezeket jobban megismerni, esetleg belülről is felfedezni? Ezekhez szeretnénk segítséget nyújtani e jelvényszerző túramozgalom keretében.

A barlangokat a mészkövekben a víz munkája hozza létre. Néhányukat a mélyről feltörő langyos vagy meleg vizek oldottak ki, de túlnyomó többségüket a csapadékvíz munkája hozza létre.

Hazánk hegységeiben több ezer barlang található. Magyarországon a Bükk-hegység büszkélkedhet a legtöbb barlanggal, mintegy 1000 ismert, és még ki tudja hány eddig ismeretlen barlangja vár még felfedezésre.

A Bükki tudományos barlangkutatás Herman Ottó kezdeményezésére a Földtani Intézet megbízásából Kadić Ottokár kezdte meg. 1906-ban kezdett ásatásai tömegesen hozták felszínre az őskori emberek pattintott kőeszközeit. 1939-ben találta az első ősembermaradványokat a Suba-lyukban Dancza János.

A barlangok felkeresése közben szeretnénk, hogy természetjáró társaink jobban megismerhessék és megszeressék a Bükk csodálatos tájait, barlangjait. Az ajánlott túrák útvonalait úgy állítottuk össze, hogy a barlangok felkeresésén kívül, a hegység értékeit is megismerje a mozgalom teljesítője.

Kérünk mindenkit, hogy túráik közben vigyázzanak mind az erdő, mind a barlangok tisztaságára. Köveket, egyéb tárgyakat ne dobáljanak a barlangokba, mert ezzel balesetet okozhatnak az éppen lent tartózkodó barlangászoknak. Egyedül senki se másszon a barlangokba, mert könnyen súlyos balesetet szenvedhet. Ha valaki mindenképpen szeretné mégis jobban megismerni ezeket, keressen fel egy barlangász egyesületet és kérjen szakszerű vezetést. A kiadvány hátuljában találhatnak bemutatkozó anyagot egy ilyen csoportról.

Szeretnénk, ha a mozgalomhoz minél többen csatlakoznának!

Reméljük, hogy a barlangok felkeresése nem fárasztó túrák sora, hanem élményekben gazdag, a Bükk szebbnél-szebb túraútvonalait érintő emlékezetes kirándulások maradnának.

Ezúton köszönjük a Bükki Nemzeti Parknak és az Erdőgazdaságoknak, hogy a mozgalom létrejöttében segítséget nyújtottak és támogatták ötletünket.

Valamennyi természetjáró társunknak szép időt, jó erőt, egészséget kívánunk a "Bükki barlangok" jelvényszerző túramozgalom teljesítéséhez.

Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete
Igazoló füzet innen letölthető!
Ajánlott útvonalakAz ajánlott útvonalak úgy lettek összeállítva, hogy azok ne csak a barlangok erőltetett felkeresését jelentsék, hanem kellemes kirándulások legyenek mindenki számára. A túrák leírásai alatt található egy kis segítség, amely felhasználásával könnyebb egyes barlangok megtalálása. Ezek az útvonalba igazodnak, mindig a haladás irányába értendőek. Érdemes ezeket áttekinteni, mert előfordul, hogy a térképek rossz helyen jelölik a barlangokat. Sok sikert a barlangok felkereséséhez


1. Túra:
4 barlang felkeresése


Útvonal:
Répáshuta - Balla-barlang (;; ) - Balla-völgy (; ; ) - Balla-völgyi-víznyelőbarlang () - Tebe-puszta () - Hór-völgy () - Füzér-kői-átjáró (; ) - Suba-lyuk (; ) - Cserépfalu ()
Táv:
14,8 kilométer
Szint:
50 méter

Balla-völgyi-víznyelőbarlang: A völgy aljánál, a Csúnya-völgy betorkollása előtt 15-20 méterrel találjuk a barlangot az út jobb oldalán vasfedéllel lezárva.
Füzér-kői-átjáró: A Hór-völgyben a jelzés visszafordulása előtt a kb. 100 méterrel jobb kézre, 30 méterrel a völgytalp felett találjuk a barlangot. Megközelítése veszélyes!


2. Túra:
2 barlang felkeresése
Útvonal:
Répáshuta - Pénz-pataki-víznyelőbarlang (; Tárnics tanösvény) - Rejtek (Tárnics tanösvény; ) - Hollóstető () - Félelmek-barlangja () - Lusta-völgy () - Szinva-völgy () - Lillafüred (; )
Táv:
11,4 kilométer
Szint:
310 méter
Pénz-pataki-víznyelőbarlang: Répáshutát elhagyva kb. 1 kilométer után a jelzésből kiválik a Tárnics tanösvény. A tanösvényre térve 150- 200 méter után elérjük a barlangot. Az egyik állomása itt található a tanösvények.
Félelmek-barlangja: amikor a jelzés beletorkollik a jelzésbe, mi a jelzésen indulunk lefelé. Kb. 200 m után, ahol az aszfalt út jobbra kanyarodik, indul egy betonozott dózer út balra. Ezen indulunk, és miután ez visszafordult, az első elágazáson balra térünk egy újabb már nem annyira jól látható útra. Ezen a szekérúton haladva 2-3 perc alatt elérjük a barlangot.


3. Túra:
1 barlang felkeresése
Útvonal:
Répáshuta - Bánya-hegy () - Török út (; ) - Hárs-kút (;) - Imó-forrásbarlang (; ) - Tamás-kútja (; ) - Pazsag () - Katalin-völgy (; ; ) - Répáshuta ()
Táv:
15,8 kilométer
Szint:
410 méter


4. Túra:
5 barlang felkeresése
Útvonal:
Répáshuta - Bánya-hegy () - Nagy-mező (; ) - Zsidó-rét (szilvásváradi út;; szilvásváradi út) - Fekete-sár (szilvásváradi út; ) - Kőrös-barlang (aszfalt; erdészeti út) - Õserdő (erdészeti út; aszfalt;;; ) - Cserepes-kői-sziklaodú () - Istállós-kő (; ,; ) - Istállós-kői-barlang () - Szalajka-forrásbarlang () - Szikla-forrásbarlang () - Szilvásvárad (; )
Táv:
22 kilométer
Szint:
480 méter
Kőrös-barlang: A jelzés elvezet a Fekete-sári erdészház mellett. A ház mellett megy egy aszfaltút, ami a Kőrös-bérc tetejére vezet. Ezen az úton 250-300 métert megtéve jobb kéz felé egy szekérút ágazik ki. Ez felvezet egy nyeregbe, ahol balra fordul és egy kisebb ereszkedő után eléri a barlangot.


5. Túra:
5 barlang felkeresése
Útvonal:
Ómassa - Bánkút () - Diabáz-barlang () - Csipkés-kúti-víznyelőbarlang (; ) - Csipkéskút () - Jávorkút (; ) - Jávor-kúti-víznyelőbarlang (;) - Bolhási-víznyelőbarlang () - Sebes-vízi Keleti-forrásbarlang, Huba-forrás (, ) - Garadna (;)
Táv:
13,4 kilométer
Szint:
480 méter
Jávor-kúti-víznyelőbarlang: Jávor kút után 700 méterre az aszfaltút jobb oldalán található a barlang. Az ösvény kezdetén egy szarvas van az útra festve.
Bolhási-víznyelőbarlang: A Jávor-kúti-víznyelőbarlangtól kb. 1 kilométer után érjük el a barlangot. Ez is az út jobb oldalán helyezkedik el, egy kis patak folyik bele.


6. Túra:
6 barlang felkeresése
Útvonal:
Lillafüred - Anna-barlang - Szent István-barlang () - Vesszős-völgy () - Szepesi-barlang (; szekérút) - Tuskós-barlang (szekérút;, ) - Létrási Vizes-barlang I. bajárat (; szekérút) - Útmenti-víznyelőbarlang (szekérút; ; ) - Sebes-vízi Keleti-forrásbarlang, Huba-forrás (; ) - Garadna (; )
Táv:
8,6 kilométer
Szint:
260 méter
Szepesi-barlang: Amikor a jelzés eléri Létrás-tetőt elhagyjuk a jelzést és átkelünk a rét másik, északi oldalán futó szekérútra. A barlang a fenyőfák között, rögtön az út mellett jobb oldalt található.
Létrási Vizes-barlang I. bajárat: A Tuskós-barlang után pár perc alatt elérjük az út bal oldalán elhelyezkedő Piplák házat. A ház jobb oldalán bevezető dózer úton a fenyves széléig haladunk, majd jobbra fordulva a fenyőfák mentén bemegyünk a barlanghoz.
Útmenti-víznyelőbarlang: A Létrási Vizes barlang után kb. 1 kilométerrel az út bal oldalán találjuk a barlangot. Egy kis beszakadásban van a barlang.


7. Túra:
5 barlang felkeresése
Útvonal:
Felső-Hámor, Herman Ottó-barlang - Szeleta-barlang (lillafüredi út; ; ) - Büdös-pest (;;; ; ; ) - Kecske-lyuk (; ; ) - Király-kúti-sziklaüreg () - Majális-park (; )
Táv:
5,2 kilométer
Szint:
80 méter


8. Túra:
5 barlang felkeresése
Útvonal:
Pisztárngtelep - Csókási-barlang (; ) - Udvar-kői-barlang (; ; ) - Felső-forrási-barlang (; ; ; ; ösvény) - Galya-kapu (ösvény;; ) - Andó-kút (; ) - Ördög-kút (; ; szekérút) - Sajt-barlang (szekérút, ; varbói út; ösvény) - Pisztrántelep (ösvény; varbói út;)
Táv:
9,4 kilométer
Szint:
280 méter
Ördög-kút: Andó-kút után a jelzés kb. 1 - 1,5 kilométer alatt eléri a Csókás felől érkező aszfaltutat. A találkozási pontnál balra fordulunk és egy régi szekérúton, majd pedig csapásokon lemegyünk az alattunk húzódó töbörsorig. A töbörsor szélén (ahová leérkezünk) fut egy szekérút. Ezen balra fordulunk és pár méter múlva megtaláljuk a barlangot az út bal oldalán.
Sajt-barlang: Mikor a jelzés lekanyarodik az aszfaltútról, mi továbbra is azon maradunk. Pár száz méter után már látjuk az út jobb oldalán elhelyezkedő Csókási-rétet. A rét előtt jobb oldalon elhelyezkedő töbör aljában találjuk a barlangot.


9. Túra:
1 barlang felkeresése
Útvonal:
Ómassa - Szentlélek () - Látó-kövek (; ) - Mária-forrás (; ; ) - Csondró-völgy () - Odvas-kői-sziklaüreg (; ösvény) - Mályinka (ösvény;)
Táv:
8,3 km
Szint:
280 m
Odvas-kői-sziklaüreg: Az Ámor-forrás után 20-30 méterrel egy kis ösvény indul jobbra fel a hegyoldalra. A barlang ezen az ösvény 1-2 perc alatt megközelíthető.


10. Túra:
1 barlang felkeresése
Útvonal:
Garadna - Három-kúti-völgy (; ) - Aranylépcső () - Magos-kő (; ; ; ) - Vidróczky-barlang (; ; ösvény) - Csókás (ösvény; ; ) - Pisztrántelep ()
Táv:
7 km
Szint:
320 m
Vidróczky-barlang: A Sólyom-kút után a S jelzés keresztezi az aszfalt utat. Miután átmentünk, mi nem a turistajelzést, hanem a fákra festett fehér nyilakat követjük, amik egyenesen vezetnek fel minket a hegy oldalára. A nyilakat követve percek alatt elérhetjük a barlangot.


A felkeresendő barlangok


A barlangok listája:
Anna-barlang
Balla-barlang
Balla-völgyi-víznyelőbarlang
Bolhási-víznyelőbarlang
Büdös-pest
Cserepes-kői-sziklaodú
Csipkés-kúti-víznyelőbarlang
Csókási-barlang
Diabáz-barlang
Felső-forrási-barlang
Félelmek-barlangja
Füzér-kői-átjáróbarlang
Herman Ottó-barlang
Imó-kői-forrásbarlang
Istállós-kői-barlang
Jávor-kúti-víznyelőbarlang
Kecske-lyuk
Király-kúti-sziklaüreg
Kőrös-bérci-barlang
Létrási Vizes-barlang
M.-Tapolcai tavasbarlang
Pénz-pataki-víznyelőbarlang
Odvas-kői-sziklaüreg
Ördög-kút
Sajt-barlang
Sebes-vízi Keleti forrásbarlang
Suba-lyuk
Szalajka-forrásbarlang
Szeleta-barlang
Szent István-barlang
Szepesi-barlang
Szikla-forrásbarlang
Tuskós-barlang
Udvar-kői-barlang
Útmenti-víznyelőbarlang
Vidróczky-barlang


A Bükki-barlangok Jelvényszerző Túramozgalom kiírása


A túramozgalom célja, hogy a Bükk-hegység barlangjainak felkeresése közben túrázó társaink megismerjék a tájegység szépségeit, értékeit.

A túramozgalomba mindenki bekapcsolódhat, aki az igazolólapot letölti az oldal alján található linkről.

A barlangok felkeresését – az igazolólap megfelelő sorában – a felkeresés időpontjának és a barlangok közelében elhelyezett azonosítókódnak a beírásával kell igazolni. A kód a barlangok környezetében, a fákon elhelyezett fehér alapon barna „omega” jelzés, melynek két szárán egy betű és egy szám található. A kódokat a barlang bejárati nyílásától jól látható helyen helyeztük el.

A barlangok felkeresésének sikeres teljesítését emléklappal és emlékplakettel ismerjük el.

A barlangok felkeresésnek sorrendje, határideje nincs előírva. A barlangok bejárása egyénileg és csoportosan is történhet, gyalog vagy kerékpárral sportszerű.

Az értékeléshez szükséges:
- a kitöltött Igazoló lap
- az aktuális nevezési díj (2016. évben 300.- Ft) befizetését igazoló postai utalvány másolatának elküldése a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete posta címére: 3525 Miskolc, Kossuth u. 13.
A nevezési díj Sajóvölgye Takarékszövetkezetnél vezetett 55400259-10003853 számlaszámra történő átutalással is rendezhető. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Bükki Barlangok JT nevezési díj”.

A teljesítés elfogadása esetén az emléklapot és plakettet postán, utánvétellel elküldjük.

Az értékeléssel illetve a túramozgalommal kapcsolatos további kérdéseket, észrevételeket Boronkai József várja a 06-30 / 412-04-39-es telefonszámon vagy boronkai.jozsef@bfte.hu email címen.

Igény esetén csoportok mellé túravezetőt biztosítunk.
Kérünk mindenkit, hogy a kihelyezett kódokat ne rongálják, az esetleges hiányról értesítsenek minket.


A Bükki Barlangok JT teljesítői


Teljesítő neve Egyesülete
01 Kerekesné Szűcs Katalin Diósgyőri Természetbarát Sport Klub
02 Balkányi Ferenc Miskolci Elektromos Vasas Sportkör Term.j Sz.o.
03 Hidvégi Emil Miskolci Elektromos Vasas Sportkör Term.j Sz.o.
04 Hudák Viktor Miskolci Elektromos Vasas Sportkör Term.j Sz.o.
05 Váradi Zsófia Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület
06 Kiss János Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület
07 Zsova Tímea Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
08 Zárdai István Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
09 Kóti Lajosné Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
10 Kristóf Márta Hegyek Vándorai Budapest
11 Szabó Szilárd Hegyek Vándorai Budapest
12 Papp Gábor Diósgyőri Természetbarát Sport Klub
13 Tóth Károly Diósgyőri Természetbarát Sport Klub
14 Papp Gábor Diósgyőri Természetbarát Sport Klub
15 Andók Lajosné Vasutas Természetjárók Baráti Köre Bánréve
16 Bene György Vasutas Természetjárók Baráti Köre Bánréve
17 Czina Tivadar Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete
18 Őrsi Bálint Szentgyörgyi Albert Gyakorló Iskola TSz.
19 Fodor Gyula Diósgyőri Természetbarát Sport Klub
20 Tőke Lajos
21 Horváth Zoltán Szolnoki Közalkalmazott Természetbarátok T. E.
22 Zsigmond Dánielné Diósgyőri Természetbarát Sport Klub
23 Kalászi István Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület
24 Subáné Bánhidi Erna
25 Dr. Óvári László
26 Molnár Mihály Vasutas Természetjárók Baráti Köre Bánréve
27 Balla Lászlóné Vasutas Természetjárók Baráti Köre Bánréve
29 Pető Sándor PITE, Erdőkertesi TK
30 Kovács Beáta Ágnes Vasas
32 Máté Rita Dunántúli Postás SE
33 Jankovich Béla Dunántúli Postás SE
34 Dobai Szabolcs
35 Szabó Etelka Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület
36 Kiss Zoltán Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete
37 Mészáros Pál
38 Varga Béla
39 Szabó Gyula
40 Dr. Őrsi Tibor Szentgyörgyi Albert Gyakorló Iskola TSz.
41 Kiskun Magda Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület
42 Lippai Beáta Nyírség TE
43 Borbás István
44 Lábas Attila
45 Kálmán Gergely MTSZ
46 Tóth Gábor
47 Dr Egri Kiss Tiborné Bottyán János HSE
48 Dr Egri Kiss Tibor Bottyán János HSE
49 Juhász Dénes Bottyán János HSE
50 Viczián Zoltán Alföld TE
51 Rozenberszki-Nagy Dóra Postás SE
52 Nagy Zoltán Postás SE
53 Kovács Péter  
54 Szabó Csaba  
55 Elek Elemér  
56 Sólyom Dezső  
57 Elek Elemérné  
58 Tratnyek Ilona Bp ÁPISZ GYOPÁR
59 Fekete Tibor Bernáth Bt Természetjáró Köre
60 Bernáth Marietta Bernáth Bt Természetjáró Köre
61 Kelemen Zoltán Szent-Györgyi Albert Gyakorló Iskola Természetjáró Szakosztály
63 Dr. Él Éva Bükki Vörös Meteor SE
64 Szegedi Barnáné Bükki Vörös Meteor SE
65 Szűcs József Diósgyőri Temészetbarát Sport Klub
66 Csendes Gyula Diósgyőri Temészetbarát Sport Klub
67 Hajdu Csilla
68 Kupecz Róbert
69 Dr. Kovács Gábor
70 ifj. Kovács Gábor
71 Progner László Diósgyőri Temészetbarát Sport Klub
72 Barta Imre
73 Béres Béla Vasutas Természetjáró Baráti Kör
74 Kéki Eleonóra
75 Lévai Péter
76 Kovács József Bükki Vörös Meteor SE
77 Sütő Margit Bükki Vörös Meteor SE
78 Göböly Kálmánné Bükki Vörös Meteor SE
79 Izsépy Andrea Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete
80 Grósz Benjamin Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete
81 Szögyényi Zsuzsanna Diósgyári Természetbarát Sport Klub
82 Zsemba József Pest Megyei Vadvirág TE
83 Zsembáné Trencsényi G Zsuzsanna Pest Megyei Vadvirág TE
84 Tuskó Miklós Diósgyőri Természetbarát Sport Klub
85 Szakál István -
86 Makleit László Debreceni EÜ SE
87 Béládi Márton Debreceni EÜ SE
88 Ruszkai Gáborné VTBE, DTSK
89 Ruszkai Gábor -
90 Szabóné Lőcsei Zsuzsanna MVSC

Köszönjük a teljesítést!